ผัดหมี่โคราช ( Fried noodle Thai Korat style )
ผัด หมี่โคราช
เครื่องปรุง
หมี่โคราช 200 กรัม (หาไม่ได้ใช้ก๋วยเตี๋ยวเส้นจันทร์แทนได้)
กระเทียมกลีบใหญ่ 3 กลีบ
หอม แดง 2 หัว
เนื้อหมู 100 กรัม
หมูสับ 100 กรัม
เต้าเจี้ยว 1 ชต.
น้ำ ปลา 2 ชต.
น้ำตาลปี๊บ 2 ชต.
ซีอิ้วดำ 1 ชต.
พริกป่น 1 ชต.
น้ำ มะขามเปียกข้นๆ 3 ชต.
น้ำสะอาด 1/4 ถ.
น้ำมันพืช 3 ชต.
ต้นหอม ถั่วงอก
วิธีทำ
1.นำเส้นก๋วยเตี๋ยวเส้นจันทร์แช่น้ำให้พอเส้นนิ่ม แล้วสะเด็ดน้ำพักไว้ เนื้อหมูหั่นชิ้นบางๆ
ส่วนกระเทียมก็ตำๆทุบๆไว้ ไม่ต้องละเอียดมาก หอมแดง ปอกเปลือก ซอยบางๆ
2. นำกระทะตั้งไฟ ใส่น้ำมันพืชลงไป พอน้ำมันร้อนใส่กระเทียมกับหอมแดงลง ผัดให้ส่งกลิ่นหอมและกระเทียมมีสีเหลือง ใส่เนื้อหมู และหมูสับตามลงไป ผัดพอหมูเปลี่ยนสีก็ใส่เต้าเจี้ยว น้ำตาลปี๊บ น้ำปลา พริกป่น น้ำมะขามเปียกและน้ำลงไปผัดจนน้ำตาลละลายหมด และสีซอสดู เข้มสวย ชิมรสให้ออกเค็ม หวาน เผ็ด พยายามปรุงรสให้จัดเข้าไว้ก่อน
เมื่อใส่ เส้นลงผัดแล้วจะได้ไม่ต้องปรุงเพิ่ม
3. จากนั้นก็ใส่เส้นก๋วยเตี๋ยวลงผัด ผัดไปจนซอสเข้าเส้นดี พอน้ำแห้งก็ใส่ถั่วงอกและต้นหอม คนให้เข้ากันก็เสร็จ รับประทานร้อนๆ
Korat-style Stir Fried Noodles, "Pad Korat"
Ingredients
1/4 cup vegetable oil
3-4 cloves garlic, crushed
4 tablespoons sugar
1 1/2 - 2 cups sliced meat of your choice (we used sliced pork tenderloin)
3 tablespoons sweet soy sauce
1 tablespoon ground Thai chile peppers
4 tablespoons fish sauce
1 cup water
1/2 pack of rice stick noodles
2 cups fresh bean sprouts
2 cups bok choy, cut into bite-sized pieces
Method
Soak the rice stick noodle in warm water for about 15 minutes. While the noodles are soaking, heat vegetable oil in a wok over medium-high heat. Add garlic, and saute until aromatic. Add sugar. Keep stirring until dissolved. Add ground chile, fish sauce, sweet soy sauce, and water. Bring to a high simmer, then add meat and cook until done.
Drain the noodles and put them into the wok. Stir-fry until the noodles absorb most of the sauce. Add the vegetables and stir-fry another few minutes or until your vegetables are cooked but still a bit crunchy. Enjoy!
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น
อารายเหรอ